Is je hond bang voor bepaalde dingen of geluiden, Raakt hij overenthousiast van de visite, reageert je hond bang of juist agressief tijdens de vachtverzorging, kruipt hij snel weg, zet hij het snel op een lopen, is hij onrustig en blijft hij maar rondjes lopen in huis, blaft hij veel. De kans is groot dat je hond last heeft van stress.

Stress

Stress klinkt erg negatief maar zonder stress kunnen we niet overleven. Zodra we in een spannende situatie komen wordt ons stresssysteem geactiveerd. Ons lichaam neemt het over. Door de stress komen er (stress) hormonen vrij waardoor wij zeer snel kunnen reageren zonder erbij na te denken. Er valt bijvoorbeeld een bloempot van de kast dan spring je opzij. Het is alleen wel belangrijk dat je lichaam ervoor zorgt dat het stresshormoon ook weer wordt afgeremd.

Stress emmertje

Iedereen heeft een stress emmertje. Figuurlijk dan natuurlijk. De een heeft een grote stress emmer de ander en kleintje. De hele dag door wordt dat emmertje gevuld en geleegd met stress. We gaan even kijken waardoor de stress emmer gevuld kan raken bij de hond. Je begint de dag met een wandeling door het park waar hij die gemene hond tegen komt die altijd naar m uitvalt. De stress emmer is al een beetje gevuld. Vervolgens kleppert de postbode aan je deur, nog wat meer stress. Dan gaan we naar de dierenarts voor de entingen. Oké nu is de emmer wel vol maar helaas heeft de baas het niet in de gaten en heeft ook nog een afspraak gemaakt bij de trimsalon. Het emmertje stoomt over en de hond ziet geen andere keus meer dan naar de trimster uit te vallen omdat het genoeg is geweest. Had de hond alleen de afspraak bij de trimsalon gehad dan was er waarschijnlijk niks aan de hand geweest en was hij net zo lief als anders op de trimtafel. Zorg er dus altijd voor dat het stress emmertje op tijd geleegd wordt. Dit kan door voldoende rust, slapen, wandelen en dan ook eens even in een vertrouwde omgeving waar je bijna zeker bent dat je hond geen vervelende prikkels tegenkomt. Snuffelspelletjes en bewust aanraken. Denk er wel om dat spelen leuk is maar ook stress kan opleveren denk bijvoorbeeld dat je van achtbanen houdt, superleuk maar ook super spannend. Hoewel het positieve stress is blijft het stress waardoor het emmertje vol kan lopen zorg dus voor voldoende rust en ontspanning. Zorg voor goede balans.

Te veel stress

Wanneer de hond te veel stress ervaart, te lang of te heftig  kan lichaam en geest vast lopen. Het is uit balans waardoor het stresshormoon niet meer afneemt waardoor je hond altijd in opperste paraatheid staat. Hiermee kunnen lichamelijke klachten ontstaan en of gedragsproblemen. We kunnen de hond helpen om weer te leren ontspannen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat je met lichte aanraking rust in lichaam en geest brengt.

Lichte aanraking brengt o.a. het bindweefsel, spieren en zenuwstelsel in beweging. Het zorgt ervoor dat er hormonen vrijkomen in de hersenen en het lichaam die ervoor zorgen dat de hond weer kan ontspannen. Een belangrijk hormoon hierbij is oxytocine ook wel bindings,- of knuffelhormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat het stresshormoon afneemt en dat de hond zich gelukkiger en ontspannener voelt. De hond kan leren loslaten en wanneer de hond negatieve ervaringen heeft met aanraking dit weer omzetten naar positieve ervaringen.

Naast het aanraken is het heel erg belangrijk om te letten op communicatiesignalen. De hond probeert ons van alles  te vertellen door deze signalen. Hij  verteld ons wat hij wel en niet prettig vind. Kunnen wij deze signalen niet aflezen dan kunnen we makkelijk over de grenzen gaan van de hond waardoor hij het vertrouwen in ons verlies, gespannen blijft en in het ergste geval naar ons uit gaat vallen omdat hij niet meer weet hoe hij het ons nog duidelijk moet maken dat hij iets niet leuk vind.

Hoe kan ik je helpen.

Denk je dat je hond vaak last van stress heeft? Dan kunnen we een afspraak maken en dan kunnen we samen kijken of we het probleem kunnen vinden. Door lichte aanraking gaan we kijken of hij meer kan ontspannen. Ik geef je bepaalde technieken mee naar huis zodat je thuis ermee aan de slag kunt gaan verder leer ik je naar je hond te kijken zodat je hem beter begrijpt wat jullie band zal herstellen en versterken.

Een consult kost 65,- en duurt ongeveer een uur. Na ongeveer een week hebben we telefonisch contact om te kijken hoe het gaat. Hieruit kunnen we kijken of er nog een 2e consult nodig is.

Houd er wel rekening mee dat het probleem niet in 1 sessie is verholpen. De hond heeft even tijd nodig om dit allemaal te verwerken. Het is belangrijk dat u er thuis ook mee aan de slag gaat.